Skip to main content

winterbarbecue organiserenDat de dagen korter en donkerder worden, betekent niet dat je je ’s avonds binnen moet opsluiten. Integendeel, een winterbarbecue is dé manier om buitenshuis te keuvelen, eten en drinken samen met familie en vrienden. Uiteraard met een dikke winterjas en sjaal aan, maar die details maken de sfeer juist zo uniek en gezellig. Zin om een winterbarbecue te organiseren in je eigen tuin? Tips om er een geslaagd feestje van te maken!

Een vuurkorf mag niet ontbreken

Tijdens de herfst- en wintermaanden koelt de temperatuur ’s avonds flink af. Een terrasoverkapping is onmisbaar als je je gasten een droog onderkomen wil bieden, waar ze beschermd zijn tegen regen en wind.

Andere tips om je gasten warm te houden:

  • Installeer een terrasverwarmer onder je overkapping.
  • Serveer verwarmende drankjes, zoals glühwein of masala chai latte (Indische thee die onder meer kaneel, kardemom en gember bevat).
  • Leg fleece dekentjes klaar op de terrasstoelen.
  • Plaats een vuurkorf in de tuin.

Winterbarbecue organiseren in je tuin

Meer nog dan bij een zomerse barbecue is de aankleding bij een winterbarbecue van cruciaal belang. Zo besteed je maar beter voldoende aandacht aan verlichting. Die moet in het winterseizoen niet alleen sfeervol zijn, maar ook praktisch: hartje winter wordt het immers om 17 uur al donker. Heb je niet voldoende tuinverlichting? Plaats dan grote fakkels langs het tuinpad, zodat je gasten de weg naar het terras makkelijker vinden. Om je winterbarbecue extra sfeervol te maken, zijn gekleurde lampjes of lampionnen een leuk idee.

Winterbarbecue zonder tomaten

Associeer jij tomaten en komkommers ook meteen met de zomer? Laat ze dan zeker achterwege tijdens je winterbarbecue. Het koude seizoen vraagt om verwarmende gerechten en seizoensgroenten. Kies bijvoorbeeld voor witte of rode koolsalade, die je ‘pimpt’ met verwarmende specerijen zoals nootmuskaat of gember. Ook op de grill mag het eens wat anders zijn dan de traditionele rundersaté of kippenfilet … Wat dacht je van een stukje vlees gemarineerd in rode wijn, gepofte kastanjes en een aardappel in de schil (mét kruidenboter uiteraard)?